top of page

Biodanza stimuleert de toegang tot onze persoonlijke mogelijkheden betreffende 5 belangrijke levensaspecten. Dit zijn vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit en transcendentie.

Vitaliteit  
is het leven met energie tegemoet treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Het is belangrijk vitaal te zijn opdat je kunt uitreiken naar wat je nodig hebt en verlangt in het leven. Voel je je vitaal dan voel je je energiek en levenslustig en je ervaart een diepe innerlijke levensvreugde. Bij vitaliteit hoort de gewaarwording van het hebben van een lichaam. En de innerlijke vreugde van "Ja!" zeggen tegen het leven.


Seksualiteit 
is het vermogen om te genieten en begint bij het wakker maken en ontdekken van verlangen en plezier. Onze zintuigen en lichamelijke sensaties staan hierbij centraal. Bv. het ervaren van de wind op je huid, het genieten van een glimlach, je hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. Het gaat over aanraken en aangeraakt worden en daarvan kunnen genieten. Binnen Biodanza (her)ontdekken we dat op zachte wijze. 

 
Creativiteit
is het vermogen om te creëren en gaat over het vormgeven van je leven. Je creëert een moment (ieder moment creëren we!), een relatie, een toekomst, een dansbeweging. Het gaat over het ontdekken en onderzoeken van mogelijkheden, het ervaren wat bij je past en het scheppen van voorwaarden voor verandering. Expressie, het uitdrukking geven aan wat je voelt vanbinnen, hoort hier ook bij.

 
Affectiviteit
gaat over onze natuurlijke mogelijkheid tot liefhebben en het geven en ontvangen van genegenheid wanneer we anderen ontmoeten. Het is het ervaren van vriendschap en liefde, genegenheid, inlevingsvermogen, compassie en mededogen. Ook voor onszelf. Het gaat over ontwikkelen van verbinding. Met je diepste zelf, met je hart en met dat van de ander.

 
Transcendentie
is het uitstijgen boven jezelf en je verbonden en één voelen met het grotere geheel: de mensheid, de natuur, de kosmos, de bron van al het leven. Er bestaat geen tijd meer en de illusie van je afgescheiden voelen is verdwenen. Het is de beleving dat het leven goed is, een gevoel van sereniteit en harmonie waarvan je je gewaar wordt.  
 
 
 

 

bottom of page